مترونیدازول و هر آنچه باید در مورد نحوه مصرف و عوارض آن بدانید
در مورد مترونیدازول چه می دانید؟ آیا با عوارض این دارو آشنایی دارید؟ در کنار داروهای زخم معده، برای درمان زخم های اثنی عشر نیز از آنتی بیوتیک هایی مانند بیسموت، مترونیدازول و تتراسایکلین نیز استفاده می شود. این دارو در رده ای از دارو ها به نام عوامل ضد باکتری قرار دارد و از رشد و گسترش باکتری هلیکوباکترپیلوری که اغلب باعث بروز زخم معده می شود پیشگیری می کند . درمان این عفونت از برگشت پذیری زخم معده جلوگیری می کند.
کاربرد مترونیدازول چیست؟
برای درمان طیفی از عفونت ها میتوان از مترانیدازول استفاده کرد؛ عفونت هایی مانند عفونت تنفسی، گوارشی، واژنی، پوستی و … مترانیدازول جزو داروهای آنتی بیوتیک طبقه بندی می شود و برای درمان زخم معده نیز به همراه داروهای دیگر ضد زخم، مورد استفاده قرار می گیرد.این دارو برای افرادی که به پنی سیلین حساسیت دارند، بسیار مفید است و بخصوص عفونت های واژنی را مداوا می کند.
مقدار دوز مصرفی مترونیدازول
مقدار دوز مصرفی این دارو در بیماران مختلف متفاوت خواهد بود.دستورات پزشک خود و یا دستورالعمل هایی که بر روی برچسب دارو ذکر شده است را دنبال کنید.
اطلاعات زیر تنها شامل دوز متوسطی از این دارو است . اگر میزان دوز شما متفاوت است، مقدار آن را تغییر ندهید مگر با اجازه پزشک.
مقدار دارویی که مصرف می کنید به قدرت دارو، به تعداد دوزهایی که هر روز مصرف می کنید، زمان مجاز بین دوزهای مصرفی و طول مدت زمانی که دارو را مصرف می کنید بستگی دارد.
دوز مصرفی کپسول یا قرص برای عفونت های آمبیاسیس
در بزرگسالان، 500 یا 750 میلیگرم، 3 بار در روز و به مدت 5 تا 10 روز.درکودکان، دوز مصرفی بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود.
این دوز معمولا 35 تا 50 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم از وزن بدن و به صورت روزانه است که به 3 دوز تقسیم می شود و در مدت 10 روز باید مصرف شود.
برای عفونت های باکتریایی
دربزرگسالان، دوز مصرفی بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. این دوز معمولا 7/5 میلیگرم به ازاء هر کیلوگرم از وزن بدن است و باید به مدت 7 تا 10 روز و هر 6 ساعت یکبار مصرف شود. پزشک در صورت لزوم ممکن است دوز مصرفی را افزایش دهد. با این حال، مقدار دوز معمولا بیشتر از 4000 میلی گرم در روز نیست.درکودکان، نوع مصرف و مقدار دوز، باید توسط پزشک تعیین شود.
برای عفونت های تریکومونیاز
در بزرگسالان، قرص را می توان به سه روش مختلف مصرف کرد: به صورت یک دوز 2 گرمی، به صورت یک گرم که 2 بار در روز و به مدت 1 روز مصرف می شود و یا به صورت 250 میلیگرم که 3 بار در روز و به مدت 7 روز باید مصرف شود. دوز کپسول، 375 میلیگرم 2 بار در روز است که به مدت 7 روز باید مصرف شود.درکودکان، نوع مصرف و مقدار دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
برای عفونت واژینال باکتریایی
در بزرگسالان، 750 میلیگرم که یک بار در روز و به مدت 7 روز باید مصرف شود.درکودکان، نوع مصرف و مقدار دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
دوز فراموش شده
اگر دوز مصرفی دارو را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک بودید، صبر کرده و سپس دوز فراموش شده را بخورید. برای جبران دوز فراموش شده، نیازی به مصرف داروی اضافه نیست.نحوه نگهداری دارو
دارو را در یک ظرف بسته و در دمای اتاق و به دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. از انجماد دارو خودداری کنید.دارو را از دسترس اطفال دور نگه دارید. 1
عوارض جانبی مصرف داروی مترونیدازول
عوارض جانبی شایع
سرگیجهسردرد
ناراحتی معده
حالت تهوع و استفراغ
از دست دادن اشتها
اسهال
یبوست
یا احساس طعم فلز در دهان.
در صورتی که هر کدام از این علائم برای مدت طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.
مصرف داروی مترونیدازول ممکن است باعث تیره شدن رنگ ادرار شود.
این علامت بیضرر است و پس از قطع درمان توسط داروی مترونیدازول ناپدید خواهد شد.
در صورتی که پزشک داروی مترونیدازول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است.
همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی مترونیدازول را مصرف کردهاند عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی جدی
در صورتی که عوارض جانبی خطرناکی مانند نشانههای عفونت جدید مانند گلودرد مداوم و تب، کبود شدگی و خونریزی آسان، درد معده و شکم و دفع ادرار دردناک را دارید به پزشک خود اطلاع دهید.عوارض جانبی بسیار جدی مانند:
لرزش
تشنج
تغییرات روحی و روانی مانند گیجی
مشکل در صحبت کردن
بیحسی یا مورمور شدن بازوها و پاها
درد چشم
تغییرات ناگهانی بینایی
سردردی که به طور مداوم شدیدتر میشود یا از بین نمیرود
و احساس درد و سفت شدن گردن
در صورت تجربه موارد بالا به سرعت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
استفاده از داروی مترونیدازول برای مدت طولانی یا در دورههای مکرر ممکن است باعث برفک دهان یا عفونت مخمری جدید شود.
در صورتی که تکههای سفیدی را در دهان خود مشاهده کردید یا تجربهی تغییر در ترشحات واژینال را داشتید یا با هر گونه علامت جدیدی مواجه شدید با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی نادر
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی مترونیدازول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل موارد زیر را تجربه کردید به سرعت از مرکز فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.علائم پوستی
خارش
تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)
گیجی شدید
و اختلال تنفسی.
با توجه به این که لیست عوارض کامل نیست ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. 2
اشکال مختلف مترونیدازول
این دارو در ایران به صورت قرص خوراکی و سوسپانسیون، ژل و شیاف واژینال، ویال تزریقی و کیسه آماده تزریق و ژل موضعی موجود است.ژل واژینال متروواگ - ۰.۷۵% ۷۰ گرم
ژل واژینال مترونیدازول - ۰.۷۵%
ژل واژینال متروماکس - ۰.۷۵%
ژل موضعی مترونیدازول - ۰.۷۵%
قرص مترونیدازول - ۲۵۰ میلی گرم
قرص متروماکس - ۲۵۰ میلی گرم
شیاف واژینال مترونیدازول - ۵۰۰ میلی گرم
قرص واژینال مترونیدازول - ۵۰۰ میلی گرم
کیسه تزریق مترونیدازول - ۰.۵% ۱۰۰ میلی لیتر
ویال اینفو-نیدازول - ۵۰۰ میلی گرم/۱۰۰ میلی لیتر
سوسپانسیون مترونیدازول - ۱۲۵ میلی گرم/۵ میلی لیتر
سوسپانسیون متروماکس - ۱۲۵ میلی گرم/۵ میلی لیتر
ویال متریس - ۵ میلی گرم/میلی لیتر ۱۰۰ میلی لیتر
تداخل دارویی مترونیدازول
گاهی اوقات مصرف همزمان برخی از داروها با یکدیگر صحیح نیست؛ بطوری که ممکن است عوارض جانبی داروی مصرفی را افزایش یا اثر آن داروها را کمتر کند. در صورتی که قصد مصرف مترونیدازول را دارید، پزشک خود را در مورد مصرف تمام داروهای فعلی در جریان قرار دهید، به ویژه اگر از بوسولفان، لیتیوم یا از داروهای رقیق کننده خون نظیر وارفارین، کومادین یا یانتوون استفاده میکنید.داروهای ذکر شده، تنها داروهای متداخل با مترونیدازول نیستند؛ سایر داروها نیز ممکن است با مترونیدازول تداخل داشته باشند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی. بنابراین تمام تداخلات احتمالی در این راهنمای دارویی ذکر نشده است.
شرایط نگهداری دارو
مترونیدازول را در دمای اتاق و دور از نور نگهداری نمائید.در صورتی که مترونیدازول به صورت فرم سوسپانسیون برای شما تجویز شده، آن را طبق دستورالعمل موجود در بسته، با آب مقطر (آب جوشیده سرد شده) تهیه کنید. دارو را قبل از مصرف خوب تکان دهید و حداکثر تا 14 روز در یخچال نگهداری کنید. 3
پی نوشت:
1.www.hidoctor.ir
2.www.doctoreto.com
3.www.jameesalamat.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}